Om mig

Jag heter Anders Ribbegårdh och bor i Åkers Styckebruk sedan år 2000 men är uppvuxen i Norrköping.


Fotografi och grafisk konst är det som ligger mig närmast hjärtat och har gjort så under många år. Jag inriktar mig på konstfoto och fotograferar med diverse kameror och tekniker. Konstfoto är det jag trivs bäst med även om det slinker in annat då och då.


Att försöka få fram en frågeställning i bilden eller bildserien är något som jag har som grundtanke i allt fotande jag gör. Tycker det är spännande att försöka få betraktaren att fundera på vad som syns eller trigga ett resonemang som får betraktaren att ställa nya frågor ur ett nytt perspektiv. Jag tycker det är intressant och föredrar att arbeta med så öppna bilder som möjligt där betraktaren själv får möjlighet att ”avsluta” bildens handling. Att försöka väcka en fråga hos betraktaren över vad den egentligen ser och tolkar är det som driver mig i alla projekt jag gör och som jag ser som den röda tråd jag eftersträvar att få med i mina bilder oaktat om det är ett hus eller kropp som är avbildad.


Jag har läst fotografi på Valand, Södertörns Högskola, Kungliga Konsthögskolan genom Stockholms Universitet, Karlstad Universitet,  Umeå Universitet, Linnéuniversitetet samt Högskolan i Jönköping. Genomgående i det jag har studerat har det varit en stor inriktning på bildfilosofi, bildspråk och den digitala bildens plats i dagens samhälle.


Representerad av Galleri Sander & NP33.


20150324 Blev jag  invald som  medlem i Strängnäs Konstnärsakademi.


Copyright © Anders Ribbegårdh - All rigths reserved